Депозитите в банките у нас вече надхвърлиха 100 млрд. лв. Това показва паричната

...
Депозитите в банките у нас вече надхвърлиха 100 млрд. лв. Това показва паричната
Коментари Харесай

Депозитите в банките у нас вече надхвърлиха 100 млрд. лв.

Депозитите в банките у нас към този момент надвишиха 100 милиарда лева. Това показва паричната статистика на Българска народна банка към края на септември.

Въпреки негативните лихви по сметките на компаниите и въпреки таксите, които се начисляват върху по-големите спестявания на семействата, парите в банките порастват. Те вече са 78.1% от брутния вътрешен артикул на България. В съпоставяне с предния месец август увеличанието им е с 12%, съвсем толкоз е и за последните 12 месеца.

Домакинствата държат в банките към края на септември 64.5 милиарда лева - половината от Брутният вътрешен продукт на страната, показва Българска народна банка. Спестените пари от жителите са нарастнали с 10.9% за една година. Това е на фона на нулеви лихви в последните години, а от тази и с нови такси, които санкционират по-големите инвеститори. Повечето банки у нас начисляват 0.7% на годишна база върху всички сметки над 400 000 лева, а някои от банките смъкват този предел на 200 000 лева

Парите на компаниите в банките също порастват, макар публично въведените негативни лихви при тях. Те са на стойност 31.609 милиарда лева в края на септември, което 24.6% от Брутният вътрешен продукт. В съпоставяне със същия месец на 2020 г. увеличението е с 10.8%, а годишно - с 13.5%. Отделно финансови предприятия държат 4.218 милиарда лева в банките и техните пари са нарастнали с 36.3% за година.

Българска народна банка регистрира също по този начин двуцифрено увеличение на отпуснатите кредити за семействата. В края на септември банковите заеми за граждани, достигат 28.094 милиарда лева - с 11.8% повече по отношение на септември 2020 година Най-голямо е нарастването при ипотечните заеми и те към този момент доближават 13.5 милиарда лева.  Потребителските заеми в края на септември към този момент са съвсем 13 милиарда лева При тях растежът за година е 9.8%.

Ускореният напредък на потребителски и изключително на жилищните заеми се дължи на мощното им търсене в изискванията на възобновяване на икономическата интензивност и удобни вероятности за пазара на жилища. Запазват се и ниските лихвени проценти и облекчените кредитни стандарти от страна на банките. " Забавяне в темпа на напредък може да се чака през 2022 година и 2023 година, като причина за това ще бъде спад в растежа на частното ползване ", предвижда Българска народна банка.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР